Crearea unui portofel
Prezentarea site-ului

Totul despre arta digitală și termenii specifici, pe înțelesul tuturor.

Colecționabilele digitale sunt forme de active digitale sau de proprietăți digitale care pot fi achiziționate și stocate online. Acestea includ, de obicei, fișiere digitale unice sau limitate, cum ar fi jocuri, artă digitală, muzică sau fotografii.

Colecționabilele digitale sunt adesea asociate cu tehnologia blockchain și cu noțiunea de non-fungibilitate, adică fiecare obiect digital este unic și nu poate fi înlocuit cu alt obiect digital identic.

Aceasta oferă colecționarilor și artiștilor o modalitate nouă și inovatoare pentru a expune sau a achiziționa creații artistice. Colecționabilele digitale sunt încă o piață emergentă, dar sunt considerate de mulți ca fiind viitorul industriei artei.

În cazul unei colecții digitale generative, cum e colecția "Eu, Mălăele", fiecare colecționabil este format din mai multe trăsături (ex: cap, ochi, gură, corp, obiect).

Unele trăsături sunt mai rare decât altele, contribuind la gradul de raritate totală a colecționabilului

(ex: pălăria de vrăjitor apare doar de 10 ori în toată colecția, fiind mai rară decât cea de clovn, care apare de 100 de ori)

Un wallet este un portofel digital în care poți stoca monede sau colecționabile/active digitale.

Fiecare wallet are o adresă unică pe care o poți găsi sub tabul "recieve" și pe care o poți folosi în diverse circumstanțe (pentru a primi fonduri sau colecționabile, pentru a te înscrie pe whitelisturi, etc.).

Publicarea unui colecționabil digital în blockchain pentru a putea fi achiziționat se numește "mint".

Cuvântul "mint" se mai folosește și pentru a ne referi la lansarea unui proiect. De ex: Colecția "Eu, Mălăele" are mintul la sfârșitul lunii martie.

Atunci când se lansează o colecție, în schimbul unui preț prestabilit, poți "minta" un colecționabil din acea colecție. De regulă, colecționabilul pe care îl primești când mintezi este aleatoriu, în funcție de șansă, acesta putând fi mai comun sau mai rar.

"Whitelist" sau "allowlist" este o listă de prioritate pe care poți ajunge câștigând concursuri sau îndeplinind anumite condiții înaintea lansării unui proiect de colecționabile digitale. Dacă ajungi pe listă beneficiezi de acces mai devreme la mintul proiectului, asigurându-ți un loc garantat în cazul în care cererea este foarte mare.

Un airdrop se referă la distribuirea gratuită a unor colecționabile digitale către o anumită comunitate de utilizatori.

Pentru a fi eligibili pentru un airdrop, utilizatorii trebuie să îndeplinească anumite criterii, cum ar fi deținerea unor anumite colecționabile sau implicarea activă într-o comunitate specifică.

Este foarte important să știți că este posibil să primiți mesaje private de la oameni care pretind că fac parte din echipa unui proiect și care vă cer date personale sau vă trimit link-uri suspecte.

Scam-urile sunt în creștere, iar acești indivizi se vor folosi de orice mijloc pentru a încerca să vă fure bunurile digitale sau datele personale. De aceea, este important să verificați întotdeauna cu atenție orice mesaj sau comunicare pe care o primiți. Niciun membru oficial al echipei nu va iniția o conversație privată cu dumneavoastră pentru a vă solicita date personale sau pentru a vă încuraja să faceți click pe un link suspect.

Pentru a vă proteja, utilizați doar link-urile oficiale ale proiectului și verificați cu mare atenție orice informație pe care o primiți. Dacă sunteți îndoielnici cu privire la autenticitatea unui mesaj sau a unei comunicări, nu furnizați nicio informație personală sau nu faceți clic pe niciun link.

În plus, este important să păstrați în siguranță toate parolele și datele de autentificare și să activați autentificarea cu doi factori (2FA) ori de câte ori este posibil. Luați măsurile necesare pentru a vă proteja bunurile digitale și datele personale și nu cădeți în capcana scammerilor.